Dziś przedstawię wam kilka sposobów na zagęszczenie sosu bez użycia mąki. Jak wiadomo mąka zmieszana ze śmietaną lub w zasmażce, niepotrzebnie zwiększa kaloryczność dania.
Odparowanie
Jednym z najskuteczniejszych sposobów jest odparowanie płynów i zagęszczenie sosu bez używania innych dodatków. Wystarczy, ze zdejmiesz pokrywę i będziesz gotować sos aż do uzyskania oczekiwanej konsystencji.
Cebula
Możesz również podsmażyć na patelni cebulę, dodać do sosu i gotować do momentu, aż cebula rozpadnie się i zagęści sos w naturalny sposób.
Chleb
Inną popularną metodą jest użycie pokruszonego chleba razowego (może być nawet czerstwy), który powinno się gotować z sosem. Chleb razowy podkreśli dodatkowo smak sosu.
Żółtko
Jeśli gotujesz jasny sos w którycm nie ma mięsa lub kawałków warzyw, możesz dodać jedno lub dwa żółtka i zagęszczać, cały czas mieszając i gotując na wolnym ogniu. Sos będzie gotowy, gdy zacznie oblepiać łyżkę i powoli z niej spływać. Uwaga: mieszaj sos na małym ogniu, gdy ogień będzie zbyt duży, żółtka się zetną.
Miksowanie
Jeśli gotujesz sos z kawałkami mięsa i warzyw, możesz wyjąć mięso, a warzywa zmiksować, to zagęści twój sos.
Mielony len
Jeśli nie masz czasu i potrzebujesz szybko zagęścić sos, możesz wymieszać łyżkę lub dwie łyżki siemienia lnianego z odrobiną płynu lub np. mleka albo śmietany i dodać do sosu. Po kilku minutach siemię napęcznieje i dodatkowo nada potrawie nieco orzechowego posmaku.
Znacie jeszcze jakieś inne metody zagęszczenia sosu bez użycia mąki?
Zobacz też jak zrobić zakwas na żurek
Znacie jeszcze jakieś inne metody zagęszczenia sosu bez użycia mąki?
Interesujące? POLUB bloga na Facebooku
Zobacz też jak zrobić zakwas na żurek
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz