Jak zagęścić sos bez mąki?

Jak zagęścić sos bez mąki?



Dziś przedstawię wam kilka sposobów na zagęszczenie sosu bez użycia mąki. Jak wiadomo mąka zmieszana ze śmietaną lub w zasmażce, niepotrzebnie zwiększa kaloryczność dania. 

Odparowanie
Jednym z najskuteczniejszych sposobów jest odparowanie płynów i zagęszczenie sosu bez używania innych dodatków. Wystarczy, ze zdejmiesz pokrywę i będziesz gotować sos aż do uzyskania oczekiwanej konsystencji.

Cebula
Możesz również podsmażyć na patelni cebulę, dodać do sosu i gotować do momentu, aż cebula rozpadnie się i zagęści sos w naturalny sposób.

Chleb
Inną popularną metodą jest użycie pokruszonego chleba razowego (może być nawet czerstwy), który powinno się gotować z sosem. Chleb razowy podkreśli dodatkowo smak sosu.

Żółtko
Jeśli gotujesz jasny sos w którycm nie ma mięsa lub kawałków warzyw, możesz dodać jedno lub dwa żółtka i zagęszczać, cały czas mieszając i gotując na wolnym ogniu. Sos będzie gotowy, gdy zacznie oblepiać łyżkę i powoli z niej spływać. Uwaga: mieszaj sos na małym ogniu, gdy ogień będzie zbyt duży, żółtka się zetną.

Miksowanie
Jeśli gotujesz sos z kawałkami mięsa i warzyw, możesz wyjąć mięso, a warzywa zmiksować, to zagęści twój sos.

Mielony len
Jeśli nie masz czasu i potrzebujesz szybko zagęścić sos, możesz wymieszać łyżkę lub dwie łyżki siemienia lnianego z odrobiną płynu lub np. mleka albo śmietany i dodać do sosu. Po kilku minutach siemię napęcznieje i dodatkowo nada potrawie nieco orzechowego posmaku.


Znacie jeszcze jakieś inne metody zagęszczenia sosu bez użycia mąki?


Interesujące? POLUB bloga na Facebooku



Zobacz też jak zrobić zakwas na żurek




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz