Jak zrobić zakwas na żurek?

Jak zrobić zakwas na żurek?


Dla tych, którzy chcą ugotować żur na własnoręcznie przygotowanym zakwasie, mam dzisiaj przepis na zakwas na żurek. Gorąco zachęcam, taki żurek smakuje najlepiej. 

Składniki:
1/2 szklanki mąki żytniej razowej typ 2000
1/2 szklanki otrąb owsianych
2-3 ząbki czosnku
1 l wody (przegotowana, ciepła)
kilka liści laurowych
kilka ziaren ziela angielskiego
ewentualnie piętka chleba na zakwasie

Mąkę i otręby wsyp do szklanego naczynia i zalej wodą, dokładnie wymieszaj. Dodaj przyprawy, czosnek oraz kromkę chleba. Przykryj naczynie tak, żeby zakwas miał dostęp do powietrza i odstaw do ukiszenia w ciepłe miejsce na ok. 3 dni.

Po ukiszeniu wlej żurek do przygotowywanej zupy i zostaw odrobinę zakwasu w słoiku, który schowaj do lodówki. Gdy będziesz ponownie zakwas kisić wystarczy, że dodasz 5 czubatych łyżek mąki żytniej i dodasz kolejny 1 litr ciepłej wody a następnie odstawisz na parę dni w ciepłe miejsce.


Taki zaczyn może wystarczyć na kilka miesięcy. U mnie w domu zawsze są resztki zakwasu i tylko czekają na ponowne użycie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz