Dla tych, którzy chcą ugotować żur na
własnoręcznie przygotowanym zakwasie, mam dzisiaj przepis na zakwas na żurek.
Gorąco zachęcam, taki żurek smakuje najlepiej.
Składniki:
1/2 szklanki mąki żytniej razowej typ 2000
1/2 szklanki otrąb owsianych
1/2 szklanki mąki żytniej razowej typ 2000
1/2 szklanki otrąb owsianych
2-3 ząbki czosnku
1 l wody (przegotowana, ciepła)
1 l wody (przegotowana, ciepła)
kilka liści laurowych
kilka ziaren ziela
angielskiego
ewentualnie piętka
chleba na zakwasie
Mąkę i otręby wsyp do szklanego naczynia i zalej wodą, dokładnie wymieszaj. Dodaj przyprawy, czosnek oraz kromkę chleba. Przykryj naczynie tak, żeby zakwas miał dostęp do powietrza i odstaw do ukiszenia w ciepłe miejsce na ok. 3 dni.
Po ukiszeniu wlej żurek do przygotowywanej
zupy i zostaw odrobinę zakwasu w słoiku, który schowaj do lodówki. Gdy będziesz
ponownie zakwas kisić wystarczy, że dodasz 5 czubatych łyżek mąki żytniej i dodasz
kolejny 1 litr ciepłej wody a następnie odstawisz na parę dni w ciepłe miejsce.
Taki zaczyn może wystarczyć na kilka miesięcy. U
mnie w domu zawsze są resztki zakwasu i tylko czekają na ponowne użycie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz